De Puppycursus


De mogelijkheden van een hond worden natuurlijk bepaald door het karakter van zijn ouders maar minstens zo belangrijk zijn bepaalde ervaringen in zijn puppytijd en de manier waarop zijn baasje – dus u! - met hem omgaat. Die bepaalde ervaringen zijn noodzakelijk om de pup op te laten groeien tot een stabiele volwassen hond, zoals ook de manier waarop u met uw pup omgaat daar alles mee te maken heeft.

Tussen de drie en twaalf weken, de zogenaamde socialisatieperiode, zijn de hersentjes van een pup als het ware voorgeprogrammeerd voor die heel speciale, noodzakelijke leerprocessen. Na de twaalfde week neemt die gevoeligheid sterk af.

De meeste pups komen ergens rond de acht weken bij hun nieuw baasje(s) in huis. Het is dus belangrijk van die speciale gevoeligheid voor bepaalde leerprocessen heel bewust gebruik te maken zodat uw pup die ervaringen op doet die zorgen dat hij zich naar wens zal ontwikkelen. Een puppycursus is er op gericht u heel precies te vertellen op welke manier u kunt zorgen dat uw pup die noodzakelijke ervaringen opdoet en op welke manier u het beste het gedrag van uw pup naar gewenst gedrag kunt sturen.

Uw pup moet leren wat en wie er allemaal bij het leven hoort. Mannen met baarden, vrouwen met sluiers, fietsers, skateboards, rare geluiden… uw pup moet het allemaal leren kennen, en vooral ook leren hoe hij er mee moet omgaan.

Ook het opbouwen van een relatie en vertrouwensband tussen uw gezin en het hondje begint vanaf het moment dat hij bij u thuis is. Op de puppycursus leert u hoe u kunt bouwen aan deze relatie, niet alleen wat u en uw gezin kunt doen maar ook hoe u uw puppy kunt stimuleren zijn aandeel daarin te nemen. Ook aan de relatie en het toekomstige gedrag met andere honden wordt op de puppycursus verantwoord gewerkt: uw hondje speelt op de puppycursus altijd onder begeleiding en alleen met zorgvuldig door de instructeur geselecteerde honden.

Daardoor leert uw puppy de juiste sociale omgangsvormen tussen honden kennen en te vertrouwen op zijn eigen vaardigheid daarin. Daardoor zal hij in de toekomst in staat zijn open en vriendelijk met andere honden om te gaan.

Op de puppycursus wordt ook gewerkt aan basisoefeningetjes als zit en netjes meelopen aan de riem. En er wordt u verteld hoe u uw puppy het beste zindelijk kunt maken, hoe u baknijd en het verdedigen van speelgoed kan voorkomen, hoe u uw puppy zelfbeheersing leert, hoe u uw puppy leert niet in uw handen of kleding te bijten, hoe u voorkomt dat uw puppy gaat stukmaken en hoe u uw puppy vast went aan de onderzoekjes die hij later bij de dierenarts zal ondergaan. Maar het allerbelangrijkste is dat u op de puppycursus heel precies leert hoe u kunt zorgen dat uw pup graag met u wil samenwerken want alleen vrijwillige samenwerking maakt het kleine hondje van nu tot de betrouwbare en fijne kameraad van later.

Puppycursus

  Royal canin   gezondheid_verzekerd   Twitter Facebook Logo  
    APDT   SPPD